El Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

El Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

El Tarak Kemiği Kırığı

El tarak kemiği kırığı, insanlarda sıkça rastlanan bir kırık çeşididir. Halk arasında bu kırığa "boksör kırığı" da denilebilir. El tarak kemiği kırığı, eldeki serçe parmağının tarak kemiğine bağlandığı ince yerdeki eklemin kırılması veya kayması olayıdır. Tarak kemiği ile serçe parmağı arasındaki bu kırık, yalnızca boksörlerde değil, yumruk atan herkes de görülebilir. En yaygın rastlanan durum, kemiğin kırılması ve kaymasıdır. Yumruğun şiddetli olması durumunda oluşan bu kırıklar, normal yumruk atılmasında ufak zedelenmelere yol açabilir fakat kırık oluşturmaz. Kırığın anlaşılmasının birçok yolu vardır. Kırık sebebiyle o bölge şişer, kızarır ve bir yanma hissi başlar.

Tedavi Süreci

Kırık tespiti kesinleştikten sonra doktor, el ile kemiğin yerine oturtulmasını ve düzeltilmesini sağlar. Bu işlem acı vereceğinden dolayı lokal anestezi uygulanması öngörülebilir. Ancak bu her kırık için geçerli değildir. Bazı kazalar sonucu oluşan kırıklarda kemik içeride kırılarak dağılmış ve parçalara ayrılmış olabilir. Eğer içeride parçalanma veya dağılma söz konusu değilse, doktor hastanın elini alçıya alabilir. Alçı sayesinde hareket özgürlüğü kısıtlanır ve kırılan kemik veya kemiklerin kaynama şansı artar. Eğer kırık büyük değilse, atel yardımıyla da kemiğin kaynaması ve sağlamlaştırılması sağlanabilir. Alçıya alınan kemik yaklaşık 5-6 hafta içinde sağlığına kavuşurken, atel yardımıyla kaynaması sağlanacak kemik 7-8 hafta içinde kaynar.

El tarak kemiği kırığında eğer kemik içeride parçalanmış ve dağılmış ise durum farklıdır. Bu gibi durumlarda kemiğin sağlamlaştırılması için ameliyat şarttır. İki çeşit ameliyat türü vardır. Açık ameliyat türünde deri açılarak kemiğin iç yapısına inilir ve cerrahi bir müdahale ile kemik vida veya demir çubuklar sayesinde sağlamlaştırılır. Kapalı ameliyat türünde ise röntgen ve film çekimi sonrası doktorun koyacağı teşhis ve seçeceği müdahale türü ile deri açılmadan ameliyat gerçekleştirilir.

Tedavi ve Ameliyat Sonrası

Ameliyat sonrası kuvvetli ağrı kesici, kas gevşetici ve antibiyotikler kullanılır. Ameliyat sonrası lokal anestezinin etkisi geçeceğinden kişide ağrı ve sızı olacaktır. Kuvvetli ağrı kesici ve kas gevşeticiler bu yüzden verilir ve doktor kontrolü dışında kullanılmamalı ve kullanım sayısı günde üçü geçmemelidir. Ameliyat sonrasında hasta operasyon geçirmiş olduğu elini sık kullanmamalıdır. Çünkü kemik yapısı kısa sürede eski sertliğine ulaşamaz ve ufak bir darbe sonucunda tekrar kırık veya incinme gerçekleşebilir. Kısa bir süre içinde ikinci bir ameliyat yapmak istemeyen doktorlar, hastaların 3-4 hafta gibi bir sürede ameliyat olan ellerini kullanmamalarını ister. Sonrasında ise fizik tedavi uzmanlarının verdikleri hareket ve egzersizler doğrultusunda küçük çaplı ve sonrasında orta çaplı hareketler yapılabilir. El tarak kemiği kırığı sonrası toplam 2-3 ay gibi bir süre sonra eliniz eski haline gelecektir.

Ekstra Bilgiler

El tarak kemiği kırığı hakkında bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Kırık bölgesinde morarma ve hassasiyet olabilir.
  • Röntgen ve MR gibi görüntüleme yöntemleri ile kırık teşhis edilir.
  • İyileşme sürecinde kemik kaynamasını hızlandırmak için beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • El, bilek ve parmakların hareket kabiliyetini korumak için fizik tedavi önemlidir.

El tarak kemiği kırıkları, doğru tedavi ve bakım ile tamamen iyileşebilir ve kişinin günlük yaşamına dönmesi sağlanabilir. Ancak tedavi ve iyileşme sürecinde dikkatli olunmalı ve doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni