Omuz Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Omuz Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Zedelenmesi

Omuz zedelenmesi, omzun yuvasında bulunan tendonlarda meydana gelen bir bozukluktur. Omuz kemiği, omuzdaki diğer bir kemiğe aynı bir koltuk gibi oturur. Omuz kemiği üç ana bölümden oluşur: kürek kemiği, köprücük kemiği ve üst kol kemiği. Omuz eklemi, yapısı itibarıyla soket ve top şeklinde adlandırılan bir eklemdir. Üst kol kemiğinin baş kısmı, kürek kemiğinde bulunan glenoid adlı sığ bir yuva sayesinde eklemlenir. Rotator manşet adı verilen yapı ise omzun yuvasında kalmasını sağlar. Bu yapı aslında omzun etrafına yayılmış dört kasın tendon kısımlarından birleşmesiyle oluşur. Bu kaslar kolu döndürmeyi, aşağı yukarı kaldırmayı kısacası omzu hareket ettirmeyi sağlar. Omuz zedelenmesinin asıl nedeni omuzdaki tendonun zedelenmesidir. Bu rahatsızlığa rotator manşet yırtığı da denmektedir. Daha çok genç insanlarda ve sporcularda görülmektedir. Çünkü rahatsızlığın asıl nedeni ani ve ısınmasız bir harekettir. Bu tür hareketleri daha çok sporcular ve gençler gösterdikleri için bu yaş gruplarında görülmesi daha olasıdır.

Omuz Zedelenmesi Belirtileri

Omuz zedelenmesinin belirtileri şunlardır:

  • Baş üstünde yapılan hareketlerin ardından tekrarlayan omuz ağrısı ilk belirtidir.
  • Kendi boyundan yüksek bir yere herhangi bir nesneyi koyarken ya da oradan alırken omuz bölgesindeki ağrı veya harekette oluşan kısıtlanma.
  • Gece ağrıyan omuz tarafının üstüne yatamama.
  • Kolda büyük oranda güçsüzlük.
  • Omzun her hareketinde omuz başından gelen tıkırtı sesleri.

Omuz Zedelenmesi Tedavisi

Omuz zedelenmesinin tedavisinde temel amaç ağrıyı geçici olarak ortadan kaldırmak değil, ağrıyı tamamen yok edip omuzdaki fonksiyonları yeniden kazandırmaktır. Tedavi yöntemleri çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilir. Doktor, hastanın yaşını, hareket düzeyini, cinsiyetini ve genel sağlık durumunu göz önünde bulundurarak hastaya uygun tedavi yöntemine karar verir.

Omuz zedelenmesi tedavisinde kullanılan bazı yöntemler:

  • Yeni aktivitelerin ve aktivitelerde değişikliklerin önerilmesi.
  • Ağrı kesici ve anti-enflamatuar ilaçlar.
  • Omzu güçlendirme egzersizleri.
  • Düzenli istirahat.
  • Steroid enjeksiyonu (ileri derecede omuz zedelenmesi durumunda).

Steroid enjeksiyonu, cerrahi dışı tedavi yöntemleri işe yaramadığında kullanılır. Eğer steroid enjeksiyonu da etkili olmazsa, cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi müdahale için ağrının yaklaşık 6-12 ay sürmesi gerekmektedir. Ayrıca, omuzda oluşan zedelenmenin derecesinin büyük olması ve ciddi fonksiyon kaybının bulunması gerekmektedir. Ancak yapılan operasyonlar genellikle ağır olmayan işlemlerdir ve hastanede yatmayı gerektirmeyen günübirlik operasyonlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni