Kırık Parmak Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Kırık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Parmak

El ve ayak parmakları, alınacak herhangi bir darbe sonrasında kırılabilmektedir. Kırıklar genellikle kaza, yaralanma, düşme veya çarpmanın etkisiyle oluşur. Kemikler, kaslardan farklı olarak belirli bir dayanıklılığa sahip olup, aşırı baskı ve ani hareketler sonucunda kırılabilir veya çatlayabilir. Kırık parmak durumu oldukça tehlikeli durumların oluşmasına neden olabilir. El ve ayak parmakları, uygulanan bir baskı veya alınan bir darbeden sonra kırılabilir.

Kırık parmak durumu, çoğunlukla kişinin hareket kabiliyetini kısıtlayıcı özellikler taşır. Bir kişinin el ve ayak parmaklarının kırılması halinde bölgesel şişlik, ağrı ve morarmalar oluşabilir. Böylesi bir durumla karşılaşan bir kişi, durumu uzman hekimlere bildirmelidir.

Parmak Kırılmasının Hayata Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Bir kişinin parmakları kırılması halinde, bardak gibi cisimleri tutamaz. Bunun yanı sıra eğer ayak parmakları kırılmış ise üzerine basmada zorluk yaşar. Özellikle parmakların kırık nedeniyle oynatılamaması, kişinin ciddi rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilir.

Kırık parmak herhangi bir kazadan dolayı oluşmuş ise üzerine buz uygulanarak şişkinliği engellenir. Konu hemen uzman hekime bildirilir. Uzman hekimin yapacağı tetkik ve tahliller sonrasında kırık parmak probleminin etkileri araştırılır. Kırığın büyüklüğünü belirlemek amacıyla tomografi ve röntgen çekilir. Bu röntgenler sonucunda cerrahi operasyon gerekip gerekmediği belirlenir.

Parmaklar, insanların yaşamı üzerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Ayak ve el parmaklarında oluşacak bir kırılma, kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Kırığın ilk oluştuğu andan itibaren üzerine basılmamalı ve kırık bölgede şişlik ve ağrıyı azaltmak amacıyla buz koyulmalıdır.

Kırık Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parmaklar, hayatımızı idame ettirmemizde oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle bir kişinin el ve ayaklarında kırık parmak durumu söz konusu olmuş ise durum uzman hekime bildirilmelidir. Uzman doktor, tomografi ve röntgen sonucuna göre kırığın büyüklüğünü netleştirir. Akabinde ise kırık parmak uçları uzman doktorun uygulayacağı baskı ve işlemler sonrasında uç uca getirilerek birleştirilir.

Parmakların hareketlenerek kırık yerinden hareketini engellemek amacıyla bölgesel olarak atel veya alçıya sarılır. Yaklaşık olarak 30-40 gün kadar bilek ve dirseklere kadar parmaklar alçıya alınarak hareketliliği azaltılır. Böylelikle kırık parmak uçları birbiriyle hemen kaynaşır. Belli aralıklarla çekilen röntgenler ile kırığın iyileşme süreci gözlemlenir. Akabinde ise tam anlamıyla iyileşmesi halinde alçı sökülerek kişi normal hayatına devam eder.

Ancak kırık cerrahi müdahale gerektiriyorsa, uzman hekim cerrahi operasyon yaptıktan sonra hastayı gözetim altında tutar. Tedavi sürecinde uzman doktorun tavsiye ve telkinlerine harfiyen uyulmalıdır. Beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde uzman hekime acilen başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Besim

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Parmağım kırıldığında neden bu kadar şiddetli bir şişlik ve morarma yaşadım? Ayrıca, bu durum günlük yaşantımı ciddi şekilde nasıl etkiler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Besim Bey, parmağınız kırıldığında yaşadığınız şiddetli şişlik ve morarma, yaralanma sonucunda dokularda meydana gelen kanama ve inflamasyon sebebiyle oluşur. Kırkın seviyesine bağlı olarak, bu durum günlük yaşantınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Özellikle ellerinizi kullanmanızı gerektiren işlerde zorluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca, giyinme, yazı yazma, yemek yeme gibi temel aktivitelerde de sıkıntılar yaşamanız mümkündür. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarak ve gerekli tedavi yöntemlerine başvurarak bu süreci daha rahat atlatabilirsiniz. Geçmiş olsun dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırık Saç Uçları

Kırık Saç Uçları

Güncel

Hamilelik Çatlakları Tedavisi

Hamilelik Çatlakları Tedavisi