Kaburga Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kaburga Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Kaburga çatlağı, kaburgada meydana gelen ve genellikle dışarıdan bir zorlama ile oluşan hasarlardır. Bu tür çatlaklar, genellikle bir yere çarpma veya kaza sonucu ortaya çıkan travmaların sonucudur. Göğüs bölgesinde meydana gelen çarpmalar ve kazalardan sonra nefes alıp vermede zorluk, göğüste ağrı ve sızı hislerine yol açabilir. Kaburga çatlaklarından kaynaklanan ağrılardan dolayı, kaburga kırıkları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Göğüs kısmında oluşan kırıklarda, dokunma ile hissedilen çıtırtı ve kıkırdak sesleri, kaburga kırıklarına işaret edebilir. Bu tür rahatsızlıkları hisseden kişiler, kaburga kırıklarından şüphelenmelidir. İlerleyen yaşlarda kemiklerde hassasiyet artar ve bu nedenle ufak çarpmalar bile kırıklara yol açabilir. Kaburga çatlağı, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.

Kaburgada meydana gelen kırıklar, özellikle iç organlara zarar verebilir. İç organlara çarpan kırıklar, bu organlarda hasara neden olabilir. Kaburga çatlaklarının veya kırıklarının tedavisi için yapılan röntgenler her zaman bu çatlak ve kırıkları göstermeyebilir. Ancak, hayati öneme sahip organların zarar görme ihtimaline karşı mutlaka röntgen çekilmelidir. Röntgen sonucunda bir kırık veya çatlak görünmese bile, ağrılar devam ediyorsa bu bir sorun belirtisi olabilir. Böyle bir durumda, kaburgaları zorlayacak işlerden veya dış baskılardan uzak durulmalıdır. Çatlak kemiklerin herhangi bir zorlama ile kırılması, iç organlara zarar vererek ölüme yol açabilir. İlk röntgende belirti çıkmaması halinde, ağrılar devam ediyorsa mutlaka yeniden bir röntgen çekilmelidir. Çünkü ilk çekilen röntgende görünmeyen kırık veya çatlaklar, ilerleyen günlerde daha belirgin hale gelerek ikinci röntgende görülebilir. Bu koşullar göz önüne alınarak, hasta röntgenden sonra dört-beş gün gözetim altında tutulmalı ve hastalığın zararlı etkiler göstermemesi için dikkat edilmelidir.

Kaburga Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kaburga çatlağı veya kaburga kırığı, diğer çatlaklar veya kırıklar gibi alçı tedavisi ile tedavi edilemez. Aynı şekilde, diğer tedavilerde uygulanan ameliyat yöntemleri de kaburga çatlak ve kırıklarında uygulanamaz. Kaburgalarda birden fazla kırık veya çatlak varsa, hasta herhangi bir tehlikeye karşı hastanede gözetim altında tutulmalıdır. Gözetim altındaki hastalar, özellikle kalp rahatsızlığı varsa daha dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Kaburgada bu sorunlarla karşılaşan genç hastalar, uygun bir tedavi yöntemi ile gözetim altında tutulmalıdır. Çatlak tedavilerinde ilk ve en önemli amaç, meydana gelen ağrıların dindirilmesidir. Çatlaklar sonucu kaslarda ağrı olabilir, bu durumda kas gevşeticiler kullanılır. Öksürük veya balgam çıkarmada sorunlar yaşanabilir, bu nedenle balgam sökücü ilaçlar kullanılmalıdır. Aşırı ağrıların meydana gelmesi durumunda, ağrıların dindirilmesi için ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Ağrıların dinmemesi durumunda, kırığın meydana geldiği bölgeye özel bir uygulama yapılmalıdır. Bu tedavileri uygularken mutlaka konusunda uzman kişiler tarafından önerilen yöntemlerden yararlanılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Malleol Kırığı İyileşme Süresi

Malleol Kırığı İyileşme Süresi

Kırık Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Femur Başı Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Femur Başı Kırığı Belirtileri ve Tedavisi