Yenidoğan Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Yenidoğan Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Yenidoğan Kalça Çıkığı

Yenidoğan kalça çıkığı, bebeğinizin dünyaya gözlerini açtıktan sonraki ilk bir aylık süreçte mutlaka kalça ultrasonografisi çektirerek kalça çıkığı olup olmadığınıza dair bilgi sahibi olmanız gereken bir durumdur. Bu test, zorunlu olarak yaptırmanız gereken testler arasındadır. Ultrasonografi sonucuna göre bebeğinizde kalça çıkıklığına dair bir risk durumu olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Doğuştan kalça çıkıklığında erken müdahale son derece önemlidir. Bu sayede önlem almanız ve tedavide başarı sağlama olasılığınız çok daha yüksek olacaktır. Geç dönemde ameliyatla tedavi gerekeceği için hem siz hem de bebeğiniz bu zahmetli sürece girmemiş olursunuz.

Yenidoğan Kalça Çıkığı Nedir?

Yenidoğan kalça çıkığı, bebeklerin büyük bir kısmında görülebilen bir durumdur. Yenidoğan kalça çıkığı, uyluk ve leğen kemiklerinin eklem bölgelerindeki gelişim sırasında oluşan uyumsuzluk nedeniyle kalça ekleminin tam oluşmaması durumudur. Yenidoğan kalça çıkığına gelişimsel kalça yetersizliği de denilmektedir.

Asetabulum gelişimindeki aksaklık ve bu aksaklıktan dolayı femur (uyluk kemiği) başının normal pozisyonunu koruyamayarak yuva dışına çıkması kalça çıkıklığını meydana getirir. Yenidoğan kalça çıkığı tedavisi ilerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek sakatlık riskini ortadan kaldırır.

Yenidoğan Kalça Çıkığı Neden Olur?

Yenidoğan kalça çıkığında, aileden gelen kalıtsal faktörler, bebeğin doğum anında fazla kilolu olması, bazı gebelik hormonları, bebeğin normal doğum sırasında rahimden ters gelmesi, sezaryenle yapılan doğum ve daha fazla kırsal kesimlerde görülen bebeği kundaklama yöntemi yenidoğan kalça çıkığının başlıca nedenleri arasındadır. Cinsiyet ayrımına bakıldığında, yenidoğan kalça çıkığı özellikle kız bebeklerde çok daha fazla görülmektedir.

Yenidoğan kalça çıkığı derecesi çok fazla değilse bebek yürüme zamanına gelene kadar anlaşılamayabilir. Bu tür durumlarda çıkık genellikle bebeğin rutin doktor muayeneleri sırasında tespit edilmektedir. Ancak siz de dikkatli birer ebeveyn olarak aşağıdaki durumları bilirseniz kendiniz de kontrol yapabilirsiniz:
  • Bebeğin alt temizliğini yaparken bacakların her iki yana eşit olarak açılmadığını fark ederseniz,
  • Bebeğin bacak boylarının birbirine eşit olmadığını gözlemlerseniz,
  • Üst bacaklardaki boğum miktarlarının farklı olduğunu, yani bir bacaktaki boğum sayısının diğerinden fazla olmasını fark ederseniz, hiç vakit kaybetmeden ve ertelemeden hemen bir ortopedi uzmanına başvurmanız gerekir.

Yenidoğan Kalça Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk 6 ayda daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Ultrason ile yapılan tetkikten sonra bebeğin takibi düzenli olarak yaptırılmalıdır. Yenidoğan kalça çıkığında kalçaların normal gelişimini sağlaması için uygun bir pozisyonda tutulması gerekir. Kalın bez kullanılarak bebeklerin bacaklarının ayrı tutulması gerekmektedir. Uygun bir tedavi şekli ile 6 haftalık bir süreçte kalça normal durumuna gelir. 6 aya kadar olan bebeklerde Pavlik bandajı uygulaması yapılır. Kalça kemikleri normale dönene kadar kullanılması gerekmektedir.

Erken teşhis ve tedavi, kalça çıkığı nedeniyle oluşabilecek uzun vadeli sorunları önlemede kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, ebeveynlerin bu durumu ciddiye alması ve gerekli taramalar ile muayeneleri ihmal etmemesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hayrani

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bebeğimin alt temizliğini yaparken bacaklarının her iki yana eşit olarak açılmadığını fark ettim, bu durum kalça çıkıklığının belirtisi olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hayrani,

Bebeğinizin alt temizliği sırasında fark ettiğiniz bu durum, kalça çıkıklığının bir belirtisi olabilir. Ancak, kesin bir teşhis koymak için bir uzmana danışmanız önemlidir. Bir pediatrik ortopedi uzmanı ya da bir pediatriste görünerek gerekli kontrolleri yaptırmanız en doğru adım olacaktır. Erken teşhis ve tedavi, olası bir sorunun ilerlemesini önlemede kritik bir rol oynar. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Parmağı Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Parmağı Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kemik Tedavi Yöntemleri

Kırık Kemik Tedavi Yöntemleri

Göbek Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi

Anal Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Anal Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Çapraz Bağ Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çapraz Bağ Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Karın Çatlaklarının Sebepleri

Karın Çatlaklarının Sebepleri

Güncel

Lif Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Lif Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi