Çıkık Kalça Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

Çıkık Kalça Belirtileri ve Tedavisi

Çıkık Kalça

Çıkık kalça genellikle doğuştan gelen bir durumdur. Yeni doğan bebeklerin yaklaşık %1'inde kalça çıkığı görülmektedir. Eğer ailede bir bireyde kalça çıkığı varsa, bu oran bir anda %20-30'lara çıkabilir. Kalça çıkığı erken teşhis edilirse kısa sürede tedavi edilebilir ve tedavi başarı oranı oldukça yüksektir. Ancak tedaviye geç kalınırsa iyileşme süresi uzar ve vücutta başka sakatlıkların oluşmasına sebep olabilir. Kalça eklemi, uyluk kemiği başı ve leğen kemiğindeki bazı bölümlerden oluşur.

Çıkık Kalça Çeşitleri

  • Asetabuler displazi: Bu çeşitte kalçanın yuvası yeterince derin değildir. Bu durum insana rahatsızlık ya da ağrı vermez, ancak ilerleyen yaşlarda kireçlenmeye yol açabilir.
  • Yarı çıkık: Bu çeşidin belirtileri çocukluk çağlarında ağrılar şeklinde ortaya çıkar ve kişi çok çabuk yorulur.
  • Tam çıkık: Bu çeşidi, en problemli çıkık çeşididir. Kalçanın yuvası küçük olduğu için buraya oturan kısımda deformasyon (zedelenme) oluşur.

Çıkık Kalça Neden Olur?

Çıkık kalça aileden gelen genetik bir durum olabilir ve bu yeni doğan ve doğacak bebeklerde %20-25 arasında artış gösterir. Bu oran, yeni doğan kız bebeklerde ise altı ile on kat daha fazla görülür. Anne karnında bebeğin ters bir şekilde uzun süre durması da bir sebep olabilir. Annelerin genel olarak ilk bebeklerinde %60-70 ihtimalle kalça çıkığı görülebilir. Çünkü ana rahmi daha dar ve gergin olduğundan dolayı bebeğin hareketleri kısıtlı olabilir ve bu sebeple bebeğin içerde kalçasının çıkma ihtimali yüksektir. Yanlış doğum teknikleri veya ilkel doğum yöntemleri de bebeğin kalçasının çıkık halde doğmasına sebep olabilir. Doğum sonrası çevresel faktörler de önemlidir. Yeni doğan bebeklerinizi kundaklamamak, bebeğin rahat bir şekilde yatmasına olanak sağlamak önemlidir. Bebekler iki ayağı ayrık bir şekilde yatar, bu sebeple ayaklarını birleştirmeye çalışmamalısınız. Bebeğin bezini değiştirirken ayaklarından tutup kaldırmamalı, bunun yerine belinden destekleyerek kaldırmalısınız. Bacaklarının hareketlerini kısıtlayacak kıyafetler giydirmemeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizi kucakta taşırken bacaklarını ayırıp belinize oturtmalısınız.

Çıkık Kalça Nasıl Teşhis Edilir?

Yeni doğan bebeklerde ilk altı ay içerisinde yapılan teşhisler çok önemlidir. Bu süreçte tedaviye başlanması %100 oranında iyileşme ile sonuçlanabilir. Teşhis için doktorunuzun muayene yöntemi de çok önemlidir. Teşhis koymak kolay olmayabilir. Bebeğiniz birinci ayını doldurduğunda kalça ultrasonografisi ile kesin teşhis konulabilir. Ancak bu ultrason en geç dördüncü ayda yapılmalıdır. Aksi halde ultrason ile teşhis koymak güç olabilir ve röntgen çektirmek kaçınılmaz olur. Önlemler bebek doğmadan da alınabilir. Annenin kalçasında şekil bozukluğu, uyluk sayısının eşit olmaması, bacaklar arasında boy farkı, bacaklarını yana doğru açamaması, geç yürüme ve geçmişte topallama gibi durumlar varsa bebek risk altında olabilir ve gebelikte önlemler alınabilir.

Çıkık Kalça Tedavisi Nasıl Yapılır?

Üç farklı dönemde uygulanacak tedavi çeşitleri bulunmaktadır. Bebek doğduktan sonra ilk altı ay içerisinde fark edilirse, aile tarafından uygulanacak egzersizler ve bacak askısı sayesinde düzelme olabilir. Altı ay ile bir buçuk yaş arasında fark edilip teşhis konulursa, bebeğe lokal anestezi uygulanarak çıkık yerine oturtulur ve daha sonra alçıya alınarak kalça sağlamlaştırılır. Eğer bebeğe bir buçuk yaşından sonra teşhis konulursa ameliyat kaçınılmaz olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırık Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Boksör Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Boksör Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalçada Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Çatlak Belirtileri ve Tedavisi