Lateral Malleol Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Lateral Malleol Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Lateral Malleol Kırığı

Lateral malleol kırığı, ayak bileği bölgesinde oluşan bir kırık türüdür. Bu kırık, vücudun tüm ağırlığını taşıyan ayak bileği bölgesinde meydana geldiğinden, günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyebilir. Ayak bileği kaval (tibia), fibula ve talus kemiklerinden oluşur. Lateral malleol, fibulanın distal ucunu temsil eder. Bu bölgede meydana gelen kırık sonucunda şiddetli ağrı ve üzerine basamama durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca çevredeki bağ dokularında da zedelenme meydana gelebilir. Kırık oluştuğunda, hemen fark edilmeyebilir.

Lateral Malleol Kırığının Nedenleri

Lateral malleol kırığının oluşmasında birçok etken rol oynayabilir. Özellikle yaşlılarda kemik erimesine bağlı olarak kemiklerin zayıflaması sonucu ani kırılmalar meydana gelebilir. Lateral malleol kemiğinin bulunduğu bölge, yükün fazla olduğu bir kısım olduğundan, baskı sonucu kırılma riski daha fazladır. Spor yapanlarda ani hareketler veya şiddetli burkulmalar sonrasında lateral malleol kırığı meydana gelebilir. Ayrıca trafik kazaları, yüksekten düşme gibi durumlar da lateral malleolun kırılmasına neden olabilir. Burada önemli olan, doğru teşhisin konulması ve müdahalenin erken yapılabilmesidir. Çünkü travma sonucunda bölgedeki dokularda baskı ve zedelenme meydana gelmesi kaçınılmazdır.

  • Yaşlılarda kemik erimesi
  • Yüksekten düşme
  • Trafik kazaları
  • Spor yaralanmaları

Lateral Malleol Kırığının Belirtileri

  • Şiddetli ağrı
  • Şişme ve morarma
  • Üzerine basamama
  • Çevre bağ dokularında zedelenme

Lateral Malleol Kırığının Tedavisi

Lateral malleol kırığı tedavisinde ilk etapta, doktor hastanın öyküsünü dinleyecektir. Bu anlatım sonucunda elde edilen bilgilerle elle muayene yapılır ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak kırığın olduğu bölge ve çevredeki dokularda meydana gelen hasar değerlendirilir. Kaza sonucunda bölgede hızla şişme veya morarma meydana gelebilir. Bunlar doktor için ön bulgular olabilir. Kırığın tedavi süresi ortalama 6 hafta kadar sürer, ancak bu süre kırığın şiddetine göre uzayabilir veya kısalabilir. Alçıya alınan ayak, kaynama meydana gelse dahi, üzerine baskı olmaması için bir süre daha değnek kullanmayı gerektirebilir. Doktor tedavi sürecinde ara röntgenler isteyebilir. Lateral malleol kırığı, hassas bir bölgede olduğu için sporcuların daha uzun bir geri dönüş süreci olabilir. Parçalı kırıklar var ise cerrahi müdahale gerekebilir. Bu şekilde çevredeki kas dokularda meydana gelebilecek kopmalar da tedavi edilebilir. Yaşlılarda da kırıkların tedavisi için cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Bu kırık, gelişim çağını tamamlamamış çocuklarda meydana gelmişse, şekil bozukluğu olmaması için daha uzun bir takip süreci gerektirebilir.

Ek Bilgiler

Lateral malleol kırıkları, özellikle sporcularda ve aktif yaşam süren bireylerde daha sık görülür. Tedavi sürecinde, hastaların fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılması, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ayrıca, ayak bileğinin güçlendirilmesi ve esnekliğinin artırılması için özel egzersizler de önerilebilir. Lateral malleol kırığı geçiren bireylerin, iyileşme sürecinde dikkatli olması ve doktor tavsiyelerine uyması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Samet Ünal

16 Mayıs 2024 Perşembe

Ayaga kalkınca gözüm kararıyor parmak uclarım morarı uyuşu hala alçıda ayagım neden acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Erbil

Merhaba Samet Bey, bu durumun kemiklerle herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Genellikle kansızlık sorunlarında dolayı olan bu durum insanlarda çok karşılaşılmaktadır. Özellikle parmak uçlarının morarması ve uyuşması en büyük belirtilerdendir. Bunun haricinde ayağa kalkınca baş dönmesi ve göz kararması normal olarak değerlendirilmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırık Çeşitleri Nelerdir?

Kırık Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Omurilik Sinir Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Sinir Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Çıkık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Çıkık Parmak Belirtileri ve Tedavisi