Lif Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Lif Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Lif Zedelenmesi

Lif zedelenmesi, burkulma, düşme, ani hareketler, koşarken ayağın kayması, zorlama veya ezilme gibi durumlar sonucunda kaslar ya da tendonlarda meydana gelen yaralanma durumudur. Dokularda, tendonlarda ve yumuşak dokuda meydana gelen bu tür zedelenmeler kişiye oldukça büyük ve çekilmez bir ağrı verir. Bu durumda, kişi hareketlerini yaparken zorlanma yaşayabilir. Ani gelişen bu olaylar, kişiyi rahatsız ederek istenmeyen sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden kişi, en ufak bir hasar veya yaralanma durumunda mutlaka önlem almalıdır. Eğer yaralanma küçükse, küçük bir pansuman ile bu durumu tedavi etmelisiniz. Ancak büyük bir yaralanma veya ciddi lif zedelenmesi varsa, mutlaka bir hastaneye gitmelisiniz.

Lif Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?

Kaslarda, tendonlarda ve eklemlerde meydana gelen burkulma, morarma ya da düşme sonucunda bazı problemler oluşabilir. Bu durumdan kaynaklı olarak bazı belirtiler ortaya çıkar. Daha çok şişme, ağrı ya da morarma ile kendini belli eden lif zedelenmesi, farklı belirtiler vererek de meydana gelebilir. Bu belirtilere örnek verecek olursak:
  • Düşme ile meydana gelen yırtılma
  • Kılcal damarlarda zedelenme
  • Zedelenme oluşan bölgede şişlik
  • Aşırı derecede ağrı
  • Hafif ya da büyük zorluklar
  • Hareket yaparken zorlanma
  • Kişinin kısıtlanmasına neden olma

Lif Zedelenmesi Neden Olur?

Genellikle ani hareketler ile meydana gelir. Yabancı cisimlerin vücutta neden olduğu travmalar, lif zedelenmesine neden olabilir. Spor ya da koşu esnasında meydana gelen ani hareketler ve dinlenme olmadan sürekli hareket etmek lif zedelenmelerine yol açabilir. Vücutta meydana gelen ve lif zedelenmesine neden olan diğer faktörler ise trafik kazaları, travmatik olaylar, spor yapmadan önce ısınmamak, aşırı kilo, bir yere çarpma ya da bir yerden düşme olarak sıralanabilir.

Lif Zedelenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lif zedelenmesi olan bölge ilk olarak değerlendirilmelidir. Zedelenmenin büyüklüğü ve küçüklüğü çok önemlidir. Çünkü küçük zedelenmeler kısa bir süre içinde kendi kendine ya da basit pansumanlar ile iyileşirken, büyük zedelenmelerin iyileşmesi uzun sürebilir. Bu yüzden büyük zedelenmelerde yara büyükse, mutlaka doktor kontrolünde müdahale yapılmalıdır. Lif zedelenmesi olan kişi ilk başlarda dinlenmelidir. Çünkü böyle durumlarda istirahat çok önemlidir. Daha sonra lif zedelenmesi olan yere soğuk uygulama yapın ve doktorunuzun vermiş olduğu ilaç ve ağrı kesicileri kullanın. Ayrıca lif zedelenmesi olan yeri yüksek bir şekilde tutun ve kimsenin değmemesine özen gösterin.

Ekstra Bilgiler

Lif zedelenmesini önlemek için bazı önlemler almak mümkündür. Spor yaparken uygun ısınma hareketleri yapmak, ani hareketlerden kaçınmak, doğru ayakkabı ve ekipman kullanmak, kilo kontrolü sağlamak ve düzenli egzersizlerle vücudu güçlendirmek bu önlemler arasında sayılabilir. Ayrıca, her zaman doktor tavsiyelerine uymak ve belirtiler ortaya çıktığında gecikmeden tıbbi yardım almak da önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Stres Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Stres Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kırık Diş Nasıl Çekilir?

Kırık Diş Nasıl Çekilir?