Parmak Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Parmak Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Parmak çıkığı, özellikle zayıf olan parmaklarda çeşitli sebeplerle meydana gelebilir. Parmakların normal pozisyonlarından çıkması ya da yerinden oynaması sonucunda parmak çıkığı olarak nitelendirilmektedir. Parmak çıkığı meydana geldiğinde, geçmişte alternatif tıp adı verilen ilkel yöntemlerle parmak yerleştirilmeye çalışılırdı. Çoğu zaman bu yöntemler fayda yerine daha fazla zarar vermekteydi. Ancak, gelişen teknoloji sayesinde parmak çıkığının meydana geldiği yeri tespit etmek ve tedavi yöntemi uygulamak daha da kolaylaşmıştır. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşıldığında hastaneye gidip bir ortopedi uzmanına görünmekte fayda vardır. Çekilecek bir röntgen ile yerin tespit edilmesi son derece kolaylaşır.

Parmak Çıkığının Belirtileri Nelerdir?

Parmak çıkığı durumu meydana geldiğinde kişi bazen farkında olmayabilir. Yaptığı eylemlerden dolayı aldığı sert darbe sonucu oluştuğu zaman elin sıcak olması durumunda hissetmeyebilir. Daha sonra çekilmez bir ağrı ile bunun farkına varılır. Eğer parmak şişmiş ve şiddetli şekilde ağrıyorsa, büküldüğünde çok fazla ağrı oluşuyorsa, bu parmak çıkığının ciddi belirtileri olabilir. Aynı zamanda renkte bir soğukluk olur ve çıkığın meydana geldiği yerde bir deri yırtılması söz konusu olabilir. Bu nedenle acil şekilde fazla kurcalamadan doktora görünmek gerekir.

Parmak Çıkığı Neden Olur?

  • Koşu esnasında sert şekilde yere düşerek parmakların vücudun altında kalması ya da sert şekilde zemine çarpması sonucu meydana gelmesi,
  • Parmağın bir şişenin içine, aletin ya da bir yüzüğün içinde sıkışması ve parmağı zorla çıkarmaya çalışmak, zedelenmesine sebep olmak,
  • Kaza gibi ciddi durumlarda parmak ucuna yüklenen aşırı kuvvet ve parmağın sert şekilde çekilmesi,
  • Spor faaliyetlerinde, özellikle el ile oynanan voleybol, basketbol, hentbol gibi branşlarda daha fazla parmak çıkığı yaşanması.

Parmak Çıkığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parmak çıkığı durumu meydana geldiğinde evde tedavi edilmesi pek tavsiye edilmemektedir. Sadece hafifletici bir etki oluşturarak daha fazla ağrıların oluşmaması sağlanabilir. Evde buz kütlesi kullanılması ve kalp hizasına kadar kaldırmak ağrıyı dindirecektir. Çünkü kalbin alt seviyesinde olursa kan basıncı daha fazla ağrıya neden olabilir. Parmakta yüzük varsa çıkarılmalı ve hiçbir şekilde bir yere temas ettirilmemelidir. Evde bu uygulamaları yapmak kâfi olacaktır.

Tıbbi olarak yapılacak müdahale, lokal anestezi iğnesiyle bu ağrı ve şişliklerden bir nebze kurtulmayı sağlar. Daha sonra doktor, parmak çıkığının meydana gelen bölgeyi tespit ettikten sonra parmağı yerine oturtmaya çalışır. Bu işlemin kolay yapılabilmesi için doktor bir dizi önlem alır. Hastaya sakinleştirici iğne yapılabilir ya da oral yolla ilaç verilebilir. Çıkık oluşmuş parmak tek başına tahtaya bağlanır ve sağlam olan bir parmakla birleştirilerek sabitlenir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Serhun

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Parmak cıkığının belirtilerini nasıl anlayabilirim? Parmakta şişlik ve ağrı var ama emin olamıyorum, başka hangi belirtiler dikkatimi çekmeli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Serhun, parmak çıkığı belirtilerini anlamak için birkaç önemli işarete dikkat edebilirsin. Parmakta şişlik ve ağrı zaten yaygın belirtilerdir. Bunun yanı sıra, parmağında belirgin bir deformasyon veya yanlış hizalanma fark edebilirsin. Ayrıca, parmağını hareket ettirmekte zorlanma veya hareket ettirirken aşırı bir ağrı hissetme de çıkığın belirtileri arasında yer alır. Parmakta morarma ve hassasiyet de diğer belirtiler olabilir. Bu tür belirtiler varsa, bir sağlık profesyoneline danışman iyi olur. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Boyun Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?