Çene Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Çene Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Kırığı

Çene kırığı, en sık görülen kırık türlerinden biridir. Genellikle darbe, kaza ve düşme gibi travmalar sonucu meydana gelir. Çene kırığının tedavisi için çeşitli yöntemler mevcuttur ve bu durum estetik açıdan büyük önem taşır. Yüz bölgesi, estetik görünümün önemli bir parçasını oluşturur ve çene kırığı oluştuğunda çene aşağı doğru sarkarak yüzün şeklinin ciddi şekilde bozulmasına neden olabilir. Ancak estetikten daha da önemli olan, bu durumla karşı karşıya kalan hastanın çektiği acının şiddetidir. Bu acı, estetik kaygıları arka plana iter. Çene kırığının tedavi süreci oldukça önemlidir. Yapılan tıbbi müdahale sonrasında kemik kaynar ancak önemli olan, kemiğin doğru yere kaynamasını sağlamaktır. Aksi takdirde çene, ilerleyen dönemlerde bazı işlevlerini yerine getirmekte zorlanabilir ve dış görünüm olarak da kötü bir şekle bürünebilir.

Çene Kırığının Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

  • Çene kırığının tedavisi amacıyla en çok başvurulan yöntem cerrahi müdahaledir. Hastanın bu acıya dayanmasını kolaylaştırmak için genellikle genel anestezi yöntemi kullanılarak hasta uyutulur. Hastanın yaşı, kemik sağlığı, diğer hastalıkları ve kırığın derecesine bağlı olarak ameliyat gerçekleştirilirken bazı aparatlar kullanılabilir. Bu aparatlar, kemiğin daha kolay kaynamasını ve tekrar kırılma riskiyle karşı karşıya kalmasını önlemek için büyük önem taşır. Bunlar arasında eriyen plak ve vidalar ile titanyum vida ve plak bulunmaktadır. Bu malzemeler kullanılmadan önce kırık kemiğin tamamen düzeltilmesi gerekmektedir. Uygulanan müdahaleden sonra uygun olan aparat, kırığın oluştuğu bölgeye yerleştirilir. Ayrıca gerekli görülmesi halinde hastaya kemik tozu ya da başka bölgeden kemik nakli de yapılabilir.
  • Çene kırığı ameliyatı için hastanın tıbbi müdahaleye onay vermesi gereklidir. Ayrıca genel anestezi uygulanacağı için hastanın son 12 saat içinde bir şey yiyip içmemesi gerektiği hatırlatılır. Ameliyat sonrasında ayılma süresi genellikle 1-2 saattir. Hasta uyandıktan sonra yüz bölgesinde ağrı hissedebilir. Hastanın kesik olan bölgesi bir süre kolay yiyip içmesine engel olabilir ve hatta yaranın kanaması da normal karşılanmalıdır.
  • Çene kırığı ameliyatı sonrasında hastanın kısa süre içinde taburcu edilmesi beklenir. Bu süre kişiden kişiye değişse bile maksimum 2 günü geçmez. Ameliyat sonrası bakım da en az ameliyatın başarısı kadar önemlidir. Çene bölgesinin yorulmaması esas olduğundan yaklaşık 2,5 ay boyunca çiğneme gerektiren gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bu süreçte çorba, iyi haşlanmış makarna, patates, pirinç lapası gibi besin maddeleri daha çok tercih edilmelidir.
  • Cerrahi müdahale sonrasında doktor tarafından reçete edilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin düzenli kullanılması ve kontrole gidilmesi de oldukça önemlidir.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Çene kırıklarının önlenmesi için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Spor yaparken koruyucu ekipman kullanın.
  • Trafik kazalarından korunmak için emniyet kemeri takın.
  • Evinizde düşme riskini azaltacak düzenlemeler yapın.
  • Özellikle çocuklar için güvenlik önlemlerini artırın.

Çene kırığı ile ilgili olarak daha geniş bilgi almak ve tedavi sürecini daha iyi anlamak için alanında uzman bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Omuz Çıkığı Tedavisi

Omuz Çıkığı Tedavisi

El Çatlakları Nedenleri?

El Çatlakları Nedenleri?

Haber Bülteni