Topuk Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Topuk Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Topuk Çatlağı Nedir?

Topuk çatlağı, ayak topuğunun etrafında bulunan deride ufak yarıklar şeklinde ortaya çıkan, oldukça sık karşılaşılan bir problemdir. Hem sağlık hem de estetik bakımdan kişiye rahatsızlık veren bu durum, birçok nedenden kaynaklanabilir. Çoğunlukla ileri yaştaki kişilerde daha yaygın olarak görülen topuk çatlağı, ayak bakımı ve sağlık açısından önem verilmesi gereken bir durumdur.

Topuk Çatlağının Nedenleri

Topuk çatlağının en önemli nedeni cilt kuruluğudur. Bununla beraber, topuk üzerine aşırı baskı olduğu durumlarda uzun süre ayakta durulması ve yürüyüş yapılması gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Ayağa fazla basınç uygulanmasına sebep olan aşırı kilo ve sürekli arkasının açık ayakkabılar giyilmesi, topuk altında bulunan tabakaların ayrılmalarına sebep olarak topuk çatlağına zemin hazırlayabilir. Ayrıca şeker hastalığı ve ter bezlerinin düzenli çalışmaması gibi bazı rahatsızlıklar da topuk çatlağı nedenleri arasında sayılabilir. Şeker hastalığı ve düzensiz çalışan ter bezleri, kişinin terleme oranını azaltacağı için bu durumda ayak derisinde kurumalar ortaya çıkar. Kuruma nedeniyle de cilt esnekliğini kaybeder ve bunun sonucu olarak ayak topuğu çatlamaya başlar. Soğuk havalar, yaş etkeni, ayak mantarı, sedef hastalığı ve egzama türleri de topuk çatlamasına neden olabilir.

Topuk Çatlağını Gidermenin Yöntemleri

Topuk çatlağı için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Topuk çatlağına iyi gelecek nemlendiriciler kullanılabilir. Bu nemlendiriciler, topuk çatlağı için özel yapılarak kuru cildin nemlendirilmesini sağlar. Nemlendirici kremleri uygulamadan önce ayakların ılık suda bekletilip kurutulması daha faydalı olur.
  • Ayakların yaklaşık 15-20 dakika sıcak suda bekletildikten sonra sünger taşıyla kalın derinin alınması, topuk çatlağının kısa sürede iyileşmesini sağlar.
  • Banyodan sonra topuğun ponza taşıyla temizlenmesi, çatlakların giderilmesine yardımcı olur. Her banyodan sonra bu işlem yapıldığında topuk derisi yumuşar ve topuk çatlağı zamanla yok olur.
  • Topuk çatlağı, topuğa yumuşak hareketlerle sürülecek jojoba yağı ile de giderilebilir. Ayrıca E vitamini içeren ayak kremleri de topuk çatlağının giderilmesine oldukça fayda sağlar.
  • Vazelin uygulaması, topuk çatlağının iyileşmesine katkı sağlayan bir diğer seçenektir. Gece yatmadan önce ayak topuklarına masaj yaparak sürülecek az miktarda vazelin, topuk çatlağına iyi gelir.
  • Soğuk suyun içerisine bir miktar elma sirkesi ilave edip ayakların bu su içerisinde yaklaşık yarım saat bekletilmesi, topuk çatlağı probleminin giderilmesini sağlar.
  • Düzenli olarak topuk bölgesine bir miktar zeytinyağı sürülmesi, topuk çatlağını kısa zamanda giderilebilir.

Topuk Çatlağını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Topuk çatlağını önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Topuk bölgesini tamamen saracak ve arkasını kapalı tutacak ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Devamlı çorapsız gezmek, topuk çatlağına neden olabileceği için çorap giymeye önem verilmelidir.
  • Ayak topuğunda kalın deri oluşmasına engel olan ayakkabı astarı kullanılmalıdır.
  • Cilt sağlığı için önemli olan demir, kalsiyum, çinko içeren yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu, topuk çatlağını önlemek için yapılacak en etkili yöntemlerden biridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İltemiz

10 Nisan 2024 Çarşamba

Ben sürekli ayakta tekstil atölyesinde çalıştığım için ayaklarımda ciddi ağrılar oluşuyor. Özellikle şiddetli ağrılar çatlaklar nedeni ile oluşuyor. Bu çatlakları nasıl ortadan kaldırabilirim ve ayrıca ağrımaması için bitkiler tedavi yöntemleri var mıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İltemiz, ayakta uzun süre çalışmak gerçekten zorlayıcı olabilir. Ayak çatlaklarını gidermek için düzenli olarak nemlendirici kremler kullanmanız faydalı olabilir. Özellikle üre veya salisilik asit içeren kremler etkili olabilir. Ayrıca, ayaklarınızı ılık su ve Epsom tuzu ile dinlendirmek de rahatlama sağlayabilir. Bitkisel tedavi yöntemleri arasında aloe vera jeli ve hindistancevizi yağı kullanmak rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, ayak kaslarını güçlendirmek ve kan dolaşımını artırmak için düzenli ayak egzersizleri yapmanız da ağrılarınızı hafifletebilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Berkecan

Öncelikle ayak ağrısına çeşitli yöntemler uygulayarak ağrıyı azaltabilir yahut ortadan kaldırabilirsiniz.Bunlar;ayaklarınızı sıcak ve soğuk suda bekletmek,ayağınıza susam yağı ile masaj yapmak,tuzlu su veya sirkeli suda bekletmek,hardal tohumunu ezip suya ekleyerek ayağınızı bekletmek ve buz uygulamak iyi gelecektir.Topuk çatlağında yapılması gereken ise suda yumuşayan deriyi süngerler ovmak ve ardına nemlendirici uygulamak.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bacaktaki Çatlaklar Nasıl Geçer?

Bacaktaki Çatlaklar Nasıl Geçer?

Güncel

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi