Bağ Zedelenmesi Kaç Günde Geçer?
20 Haziran 2024

Bağ Zedelenmesi Kaç Günde Geçer?

Bağ zedelenmesi, cildin, kasların, tendonların ve cilt altı dokuların hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Herhangi bir yere çarpma, vurma, düşme, burkulma ya da ani hareketler sonucunda oluşabilir. Hafif bağ dokusu zedelenmeleri çok fazla rahatsızlık vermemekle birlikte, kişinin aşırı derecede ağrı ve sızı hissetmesine neden olmaz. Ancak, spor yaparken ya da ani bir olay sonucunda bağ zedelenmesi meydana gelmişse, tıbbi müdahale gerekebilir. Bu nedenle, ilk yapmanız gereken şey en yakın sağlık kuruluşuna gitmektir. Ezilme, çarpma, vurma ya da düşme sonucunda meydana gelen bağ zedelenmesi, kişide farklı sorunlara yol açabilir. Ayrıca, kişinin hem fiziksel hareketlerini kısıtlar hem de psikolojik açıdan huzursuzluk yaratabilir. Rutin işlerinizde engellemeler yaşayabilirsiniz. Bağ zedelenmesi olan bir kişi, yürüme, oturma veya kalkma esnasında ağrılar yaşayabilir. Hafif başlayarak kendini gösteren bu ağrılar, bağ zedelenmesinin şiddetine ve neden olan etkiye göre artabilir.

Bağ Zedelenmesi Çeşitleri

Ezilme sonucunda meydana gelen bağ zedelenmesi ile hafif bir hareketten dolayı oluşan bağ zedelenmesi aynı değildir. Bağ zedelenmesi olan kişinin ağrısı da bu duruma göre değişir. Kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, bu süre bir iki hafta içerisinde geçebilir. Ancak ağır bir bağ zedelenmesi oluşmuşsa, bu süre bir aya kadar uzayabilir. Bağ zedelenmesi olan kişiye hemen soğuk su veya buz uygulaması yapılmalıdır. Çünkü aşırı derecede büyük bir şişlik meydana gelebilir. Şişliğin azalması ve daha fazla şişmemesi için soğuk uygulama yapılmalıdır.

Bağ Zedelenmesi Tedavi Süresi

Bağ zedelenmesi genellikle bir iki hafta içerisinde iyileşir. Bu süre çok önemlidir; çünkü bağ zedelenmesi bu süre zarfında iyileşme göstermezse, daha farklı rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, bir iki hafta içerisinde bağ zedelenmesi olan bölgeye pansuman yapılmalı ve şişlik için buz uygulaması yapılmalıdır. Bağ zedelenmesinin meydana getirdiği ağrıyı hafifletmek için doktorunuzun verdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, bağ zedelenmesi olan bölgenin yumuşak kalması ve hareketlerin engellenmemesi için krem veya merhem sürebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Bağ zedelenmesi tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:
  • Dinlenme: Bağ zedelenmesi olan bölgeyi dinlendirmek, iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Yüksekte Tutma: Zedelenen bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutmak, şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Destek Kullanımı: Zedelenen bölgeyi sabit tutmak için bandaj veya atel kullanabilirsiniz.
  • Fizik Tedavi: İyileşme sürecinde, bir fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizler, bağların güçlenmesine yardımcı olabilir.

Bu önerilere dikkat ederek, bağ zedelenmesinin iyileşme sürecini hızlandırabilir ve komplikasyon riskini azaltabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırık Bacak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kırık Bacak Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omurilik Sinir Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Sinir Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Çatlakları Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kuyruk Kuyruk Kırığı Tedavisi

Kırık Kuyruk Kuyruk Kırığı Tedavisi

Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Çatlak Belirtileri ve Tedavisi