Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Doku, insanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde, yani tüm canlılarda organ ve gövdenin yapısında bulunan bir özelliktir. Diğer anlamda, aynı özellikleri taşıyan hücreler bütünüdür diyebiliriz. Doku zedelenmesi denildiğinde ise, aklımıza vücutta kemikler dışında kalan kısımların herhangi bir travma sonrasında zedelenmesi gelir. Kemikler dışında kalan kısımlar ise yumuşak dokulardan oluşur. İnsan vücudunda bulunan yumuşak dokular; cilt derisi, cilt altı, kas dokuları, bağlar ve tendonlardan yani kasların uzantılarından oluşur.

Doku Zedelenmesi Nedir?

Yumuşak dokuların herhangi bir bölümü darbe, çarpma, düşme, ezilme ya da aşırı zorlanma durumunda zedelenebilir. Herhangi bir darbe neticesinde kılcal damardan dağılan kan, cilt yüzeyinde morarma dediğimiz görüntüleri meydana getirir. Sportif yaralanmalarda ise daha çok bağ dokuları ve kaslar zarar görmektedir. Bu durum sonucunda doku zedelenmesi oluşur. Yüzeysel dokularda bir çarpma olduğunda, cilt ve cilt altı bölgelerde morarma olarak görülmesine rağmen, kaslar ve bağlarda oluşan doku zedelenmesi durumunda yine cilt altında küçük kanamalar olsa da, bunlar derinde oldukları için hemen gözle görülür bir morarmaya sebep olmaz. Birkaç gün içinde ortaya çıkan morarmalar gerçekleşir.

Doku Zedelenmesinin Belirtileri

Doku zedelenmesi sonucu sadece kanama değil, aynı zamanda travmaya bağlı olarak hücrelerden de birtakım sıvılar cilde yayılır. Cilt altında biriken bu sıvılar, ödem adı verilen şişliği meydana getirir. Doku zedelenmesinin diğer belirtileri de ödem ve şişliktir. Yüzeysel doku zedelenmeleri tehlikesiz bir durum olup, herhangi bir müdahale gerektirmeden kendiliğinden geçer. Pek çok kişi bu durumu yaşamıştır. Derin doku zedelenmeleri olan kas yırtılmaları, ligaman yaralanmaları gibi durumlar ise tehlikeli olabilmektedir. Vücutta bulunan kas ve tendonlar, eklemlerin sağlamlığını ve hareket etmemizi sağlayan dokular olduğundan, bunların en kısa süre içerisinde müdahale edilerek tedavi edilmeleri gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen kas ve tendon doku zedelenmeleri, sakatlanmaya kadar giden kalıcı sıkıntılara neden olabilmektedir.

Doku Zedelenmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzeysel gerçekleşen ve morarma ile kendini belli eden doku zedelenmelerinde soğuk buz kompresi uygulanabilecek ilk müdahale şeklidir. Doku zedelenmesi oluşan bölge, bir sargı ve bandaj ile sarılarak hücrelerden dağılan sıvı nedeni ile oluşan ödem engellenmiş olunur. Cerrahi müdahale gerektiren doku zedelenmeleri, genelde kas ve tendonlarda gelişen durumlardır. Zarar görmüş bölge tedavi edilerek, gerekirse fizik tedavi uygulaması yapılabilmektedir. Doku zedelenmesinin boyutuna göre ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Doku Zedelenmesinden Korunma ve Önleme Yöntemleri

Doku zedelenmesinden korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
  • Düzenli egzersiz yaparak kaslarınızı ve bağlarınızı güçlendirin.
  • Isınma hareketleri yapmadan yoğun fiziksel aktivitelere başlamayın.
  • Koruyucu ekipmanlar kullanarak spor yapın.
  • Sık sık dinlenin ve vücudunuzu aşırı zorlamaktan kaçının.
  • Dengeli ve sağlıklı beslenerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alın.

Ek Bilgiler

Doku zedelenmesi, özellikle sporcularda sıkça görülen bir durumdur ve hızlı ve doğru müdahale, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ayrıca, doku zedelenmelerinin önlenmesi için düzenli sağlık kontrolleri de önemlidir. Doktorunuzun önerilerini dikkate alarak, vücudunuzu korumak ve sağlığınızı sürdürmek için gerekli adımları atabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kafatası Kırıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kafatası Kırıkları Belirtileri ve Tedavisi

Çıkık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Çıkık Parmak Belirtileri ve Tedavisi

Kemikte Çatlak Tedavisi

Kemikte Çatlak Tedavisi

Femur Şaftı Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Femur Şaftı Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Anal Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Anal Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Güncel

İç Yan Bağ Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

İç Yan Bağ Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi