Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Besinlerin sindirilmesi amacıyla dişlerimiz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle diş sağlığının korunması hayati öneme sahiptir. Sert cisimlerin tüketilmesi halinde kırık diş problemi ortaya çıkmaktadır. Kırık diş çoğunlukla sert içerikli besinlerin tüketilmesi sonrasında ortaya çıkmaktadır. Diş sağlığının korunmaması halinde ağızda bulunan bakteriler çabucak çoğalırlar. Bu bakterilerin çoğalması sonrasında, diş minesine yapışarak, dişlerin kuvvetini yitirmesine neden olabilir. Bunu sonucunda diş minesi olumsuz etkilenerek çürüme ve kırılma problemleri ortaya çıkmaktadır. Kırık diş oluşumunda çikolata, şekerleme ve asitli içecekler tüketilmesi diş yapısının olumsuz etkileyerek çürük ve kırıkların oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte bir kaza veya alınan bir darbe sonrasında kırık diş oluşabilmektedir.

Kırık Diş Oluşumuna Neden Olan Etmenler

Kırık diş oluşumu çoğunlukla bir kaza geçirme veya sağlıksız beslenme sonrasında ortaya çıkmaktadır. Diş kırılmaları çoğunlukla A, B, C ve D vitamini eksikliğinde ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte çikolata, kahve, şekerli yiyecekler ve sigara tüketimi dişlerin deforme olmasına neden olur. Zamanla dişlerin yıpranması sonrasında diş çürümesi ve kırık diş problemi ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte kalsiyum ve demir içerikli besinlerin tüketilmemesi halinde kırık diş durumu ortaya çıkmaktadır.

Diş Kırılmasının Sağlık Açısından Zararları Nelerdir?

Kırık diş oluşması halinde kişi besinleri rahat bir şekilde tüketemez. Bir kişide kırık diş bulunması bakteri ve mikroorganizmaların hızlı olarak ağızda çoğalmasına neden olabilir. Ön dişlerde oluşan kırık diş kötü bir görüntü oluşmasına neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra kırık diş bulunan kişilerde çürük oluşumu daha fazla olmaktadır. Kırık diş varlığı çürümeyi hızlandırmakla birlikte diğer dişlerinde olumsuz olarak etkilenmesine neden olabilir. Bu nedenle kırık diş problemi yaşayan kişiler kısa süre içerisinde tedavi olmasında faydalar bulunmaktadır.

Bir kaza sonrası veya diş minesinin zayıflamasından dolayı kırık diş problemi ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda kırık diş düzeltilerek üzerine kaplama yapılabilmektedir. Böylelikle hem kötü görüntü ortadan kalkacak hem de yemek yeme sorunu son bulacaktır. Bir kimse kırık diş tedavisi görecek ise uzman diş doktoruna başvuruda bulunmalıdır. Uzman diş doktoru, eğer vakit çok geçmemiş ise kaplama sistemi ile uygun ölçülerde dişi kaplar. Kaplamanın yapıldığı ilk bir saatlik dönem içerisinde sıcak ve soğuk yiyecek tüketilmemelidir. Kaplama sonrasında kırık diş tedavi edilmiş olacaktır. Eğer bir kimsede kırık diş çok fazla deforme olmuş ise bu defa implant sistemi ile vida yöntemi ile kırık olan dişin yerine yenisi yapılmaktadır.

Kırık Dişlerin Önlenmesi İçin Öneriler

  • Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmek.
  • Sert cisimleri dişler ile kırmaya çalışmamak.
  • Diş sağlığına zararlı olan yiyecek ve içeceklerden uzak durmak.
  • Dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak.
  • Koruyucu diş cilaları ve florid tedavileri gibi önleyici tedaviler uygulamak.

Sonuç olarak, diş sağlığının korunması, kırık dişlerin oluşumunu engellemek için önemli bir adımdır. Sağlıklı beslenme, düzenli diş bakımı ve diş hekimi kontrolleri ile dişlerinizi koruyabilir ve kırık diş sorunları ile karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kırık Çeşitleri Nelerdir?

Kırık Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni