Boksör Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Boksör Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Boksör Kırığı

Boksör kırığı, elin sert bir yere yumruk şeklinde vurulması sonrasında oluşan bir kırık türüdür. Bu kırık genellikle elin tarak kemiğinde, serçe parmağının boyun kısmından kırılmasıyla meydana gelir. Bu kırık türüne "boksör kırığı" denilmesinin temel nedeni ise boks ile uğraşan kişilerin bu kırık türüyle sıkça karşılaşmasıdır. Ancak, boksör kırığı her insanın başına gelebilir. Bir sinir anında el bölgesi yumruk yapılarak bir yere vurulması halinde, serçe parmağın üst tarafından kırıldığı gözlemlenmiştir. Boksör kırığı olan kişide serçe parmağın üstünde şişlik ve ağrı oluşur. Bu ağrılar sonrasında serçe parmakta morarma gözlemlenmiştir. Kırıldıktan yaklaşık bir saat sonra ağrılar dayanılmaz bir hal alabilir. Bunun temel nedeni kemik kırılmasındaki ısının geçmesidir. Boksör kırığı, ciddi bir kırık türü olup acil şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Eğer geç müdahale edilirse, kişinin ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Boksör Kırığının Sağlığa Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Boksör kırığı problemi yaşayan kişilerin eldeki diğer parmak kullanımı kısıtlanır. Bunun yanı sıra hassasiyet, ağrı ve şişkinlik oluşur. Ayrıca avuç içi ve parmakların oynatılmasında güçlük çekilir. Oluşan kırığın etkisi ile şişkinlik, ağrı ve hassasiyet artar. Elin üzerinde karıncalanma, donukluk ve uyuşukluk gözlemlenmektedir. Bölgesel morlukların yanı sıra kemik kırığından kaynaklı ciltte sıyrılma oluşabilir.

Boksör Kırığına İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?

Sert bir zemine vurulması halinde boksör kırığı oluşmaktaysa, ağrıyı azaltmak ve şişlikle mücadele etmek amacıyla bölgesel olarak bir poşetin üzerine buz konulmalıdır. Bu, hem ağrıyı alacak hem de şişkinliği azaltacaktır. Hareket kısıtlılığına neden olan boksör kırığı oldukça tehlikeli bir vakadır. Bu nedenle kırık sonrasında hiçbir şey tutulmamalı ve kaldırılmamalıdır. Boksör kırığı, kas ve liflerin yırtılmasına neden olabilir. Bunu önlemek için kırığın olduğu bölge hijyenik tutulmalı ve konu uzman ortopedi doktoruna bildirilmelidir.

Boksör Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Boksör kırığı oluşan bölgenin şişmemesi ve morarmaması amacıyla bölgesel buz uygulanır. Akabinde vakit kaybetmeden uzman doktora başvuruda bulunulmalıdır. Uzman hekimin yapacağı tetkik ve tedavi sonrasında kırığın düzeyini belirlemek amacıyla tomografi ve röntgen çekilir. Kırığın tam teşhisi sağlandıktan sonra uzman doktor kırığın oluştuğu yerlerin uçlarının birleştirilmesini sağlar. Ardından gerekirse atel ve alçı yardımı ile elin hareketi engellenerek, kemiğin kaynaması sağlanır. Eğer kırık alçı ve atel tedavisine rağmen tedavi edilmeyecek düzeydeyse, bu defa uzman ortopedi doktoru cerrahi operasyona başlar. Bu cerrahi operasyon açık veya kapalı olarak yapılır. Cerrahi müdahalede çivi ve vidalar kullanılmalıdır. Bu operasyonlar sonrasında boksör kırığı oluşan kişi dinlenmeye geçer. Yaklaşık olarak 9-13 hafta sonrasında tedavi etkisini göstererek kişi eski sağlığına kavuşabilir. Boksör kırığı ciddi bir kırık türü olması nedeniyle hasta belli aralıklarla doktor kontrolüne başvurmak zorundadır. Belli aralıklarla röntgen çekilmeli ve elin durumu gözlemlenmelidir. Eğer beklenmeyen bir rahatsızlık görülmesi halinde konu uzman ortopedi doktoruna bildirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni