Kırık Kemik Tedavi Yöntemleri
13 Temmuz 2024

Kırık Kemik Tedavi Yöntemleri

Kırık Kemik

İskelet yapımızın korunması, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için büyük önem taşır. İskelet yapısının bir yaralanma sonucu bozulması, kişinin sağlıklı yaşamını olumsuz etkiler. Bu nedenle, sağlıklı beslenme ve dış etkenlerden korunma, iskelet sağlığını korumanın temel yollarıdır. Ancak, beklenmedik hareketler, kasılmalar, kazalar ve düşmeler gibi etkenler kemiklerin kırılmasına neden olabilir. Kırık kemikler, vücudun baş, gövde, kol, bacak, ayak ve diğer uzuvlarında meydana gelebilir. Kemiklerimiz, dış etkenlerden korunmayı sağlayacak şekilde yaratılmıştır; ancak, dışarıdan alınan darbeler kemiklerde kırıklara yol açabilir. Kırık oluşumu, kişinin ciddi ağrılar yaşamasına neden olur ve kırık kemik, kişinin ihtiyaçlarını karşılamasını engelleyebilir.

Kırık Kemik Türleri

Kırık kemikler genel olarak üç farklı türde sınıflandırılır:

  • Kapalı Kırık
  • Açık uçlu kırık
  • Parçalı kırık


Bir kaza veya ani bir hareket sonucu kemik yapısında bozulma meydana gelebilir. Bu durum, kişinin yaşamsal fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Bir kaza sonrası kırık kemik oluşmuşsa, kırığın hangi uzuv ve bölgede olduğu tespit edilir. Kırık tespit edildikten sonra uygulanacak tedavi yöntemi belirlenir. Uzman doktorlar, kırık durumunda bu türleri göz önünde bulundurur. Kırığın yerini tam olarak bulabilmek amacıyla röntgen ve tomografi çekilir. Bu görüntüleme yöntemleri sayesinde kırığın parçalı olup olmadığı ve kırık uçlarının hangi bölgede olduğu tespit edilerek tedavi süreci başlatılır.

Kırık Kemik Belirtileri

Kırık kemik belirtileri şunlardır:
  • Şişme
  • Morarma
  • Ağrı

Kırık Kemik Tedavisi

Uzman ortopedi doktoru, kırığın yerini belirledikten sonra kırık uçlarını tekrar kaynaması amacıyla bir araya getirir. Kırık kemik yerinde oynamaması amacıyla atel ve alçı ile sabitleme sağlanır. Bölgedeki kemik hareketini engellemek amacıyla bilek ve dirsek bölgesine kadar alçılama yapılarak kemik hareketi minimal hale getirilir. Belli aralıklarla röntgen çekilerek kırığın kaynayıp kaynamadığı gözlemlenir. Kimi kemik kırıkları cerrahi müdahaleler ile platin takılarak tedavi edilir. Uygulanacak tedavi yöntemini uzman ortopedi doktoru belirler.

Kırık Kemik Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Kırık kemik tedavisi sürecinde, kemiklerin hızlı bir şekilde iyileşmesi için beslenme büyük önem taşır. Kemik suyu, et, yumurta ve balık gibi besinler tüketilerek kırık kemik rahatsızlığının tez vakitte geçmesi sağlanır. Bu dönemde uzman hekime düzenli başvuruda bulunulmalı ve beklenmeyen durumlarda acilen bilgi verilmelidir. Kırık kemik tedavisi sonrası tam iyileşme sağlanana kadar dikkatli olunmalı ve doktorun önerilerine uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kırık Kalp Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kalp Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Vertebra Kırığı Neden Olur?

Vertebra Kırığı Neden Olur?