Omuz Çıkığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
06 Temmuz 2024

Omuz Çıkığı Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Omuz Çıkığı Ameliyatı

Vücudumuzda bulunan omuz eklemi, yapısı gereği en fazla hareket kabiliyetine sahip eklemimizdir. Bu hareket kabiliyeti, içerisinde bulunan yumuşak dokuların gücü tarafından sağlanmaktadır. Ancak, bu kadar yüksek hareket kabiliyetine sahip bir eklemin doğal olarak çıkma ve kırılma olasılığı da diğer eklemlere kıyasla daha fazladır.

Omuz çıkıklarından en fazla etkilenen yapı ise "labrum" adı verilen fibrokartilajöz yapıdır. Vücutta oluşabilecek bir travma sonrasında en sık zedelenen yapı labrumdur. Omuz çıkıklarında meydana gelen labral yırtıklar kendi kendine iyileşme süreci gösterememektedir. Özellikle trafik kazaları, çeşitli spor yaralanmaları ve ileri yaşlardaki basit düşmeler sonucunda çıkık veya kırık omuzlar tedavi sonrasında tekrar çıkma ve kırılma riski taşımaktadır.

Omuz kırıkları her yaş grubu için karşılaşılabilir bir durumdur. Omuzda çıkık sonrasında meydana gelen yırtılmalar veya zedelenmeler bir veya birden fazla yerde oluşabilmektedir. Omuzda tekrarlayan çıkıklar, her tekrarlayan çıkık ile omuz eklemindeki hasarın daha fazla zedelenmesine neden olur. Bu durum, omuzdaki eklemlerin kireçlenme ihtimalini artırmakla beraber cerrahi tedavisini de zorlaştırmaktadır.

Omuz Çıkığı Ameliyatı

Özellikle tekrarlayan omuz çıkıklarında cerrahi müdahale gerekmektedir. Böyle durumlarda hastalara artroskopik tedavi ile kapalı yöntemlerde müdahale edilmektedir. Bu tedavi şeklinde hastalara anestezi uygulandıktan sonra omuz bölgesinde açılan üç veya dört delik ile kamera altında açık uygulama yapılmadan tedavi edilmektedir. Bu tedavinin hastaya getirdiği en büyük avantajlar arasında yara bakımına gerek kalmaması, doku iyileşiminin daha hızlı olması ve hasta konforunun sağlanması bulunmaktadır.

Omuz eklemindeki kısmi ya da tam çıkıklar, eklemi saran kapsülü esnetir ve üst üste tekrarlanması ile aşırı derecede gerebilir. Esneyen kapsül artık gevşek kalacak demektir. Böyle bir durumda, bireyler açısından sürekli omuzlarının çıkacakmış gibi hissetmelerine neden olabilir.

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Omuz çıkığı ameliyatından hemen sonra hastaneden taburcu olmadan önce hekiminiz ve fizyoterapistiniz iyileşmeniz için size rehabilitasyon egzersizlerini yaparak ve göstererek sonrasında uygulamanızı tavsiye edecektir. Ameliyat sonrasında yaklaşık üç gün hastanede kalmanız gerekebilir. Hekiminiz iyileştiğinize karar verdiğinde taburcu olabilirsiniz. Omuz bölgeniz birkaç hafta ya da aylarca sıcak ve hassas olabilir. Bu süre zarfında kolunuzla ağır bir şey kaldırmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Rehabilitasyon ve İyileşme Süreci

Omuz çıkığı ameliyatı sonrasında rehabilitasyon süreci oldukça önemlidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Fizyoterapistinizin verdiği egzersizleri düzenli olarak yapmak
  • Ağır kaldırmaktan ve zorlayıcı hareketlerden kaçınmak
  • Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak
  • Omuz bölgesini sıcak tutmak ve soğuktan korumak
  • Düzenli kontrollerinizi aksatmamak

Ameliyat sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak, genel olarak ameliyattan sonra 4-6 hafta içerisinde hafif aktiviteler yapılabilir ve tam iyileşme süreci 3-6 ay arasında tamamlanabilir. Bu süreçte doktorunuzun ve fizyoterapistinizin önerilerine uymanız, iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Çatlakları Nedenleri?

El Çatlakları Nedenleri?

Kırık Kulak Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kulak Belirtileri ve Tedavisi

Kırık ve Çıkıklarda Yapılması Gerekenler

Kırık ve Çıkıklarda Yapılması Gerekenler

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Omuz Çıkığı Ameliyatı Sonrası

Lav Kırığı Özellikleri

Lav Kırığı Özellikleri

Güncel

Diz Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Diz Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kırık Saç Uçları

Kırık Saç Uçları