Çıkık Nasıl Anlaşılır?
06 Temmuz 2024

Çıkık Nasıl Anlaşılır?


Çıkık, bir eklemin normal pozisyonunun dışına kayması durumudur ve kişiye oldukça rahatsızlık verir. Çıkığın en belirgin belirtileri arasında işlev kaybı, şiddetli ağrı ve bölgede oluşan şişlik bulunmaktadır. Çoğu zaman kırık ile çıkık birbirinden ayırt edilemez ve bu durumu doktor bile röntgen filmi olmadan anlayamaz. Böyle bir rahatsızlıkta mutlaka röntgen çektirmek gerekmektedir. Kola, eklemlere ve bacağa alınan sert darbeler bölgeyi oldukça fazla etkiler. Alınan darbeden sonra kapsül yırtılması, kemiklerde kırık ve bağlarda yırtılma olabilir. Alınan sert bir darbe kemiğe zarar vermeyebilir ancak eklem bağına veya kapsüllerin zarar görerek yırtılmasına sebep olabilir. Eklemleri koruyan kapsül ve bağlar zarar görürse eklemlerde çıkık meydana gelir.

Çıkık Çeşitleri

Kronik Çıkıklar

Kronik çıkıklar, en ufak darbelerde bile kemiklerin zarar gördüğü bir türdür. Elbise giyip çıkarırken, hapşırırken veya öksürürken dahi çıkıklar görülebilir. Kronik çıkıklar, akut olarak gerçekleşen çıkıkların iyi tedavi edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Kronik çıkıkların tedavisi genellikle cerrahi müdahaledir. Kronik çıkık, kişiyi oldukça rahatsız eder ve kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Doğuştan Çıkıklar

Doğuştan çıkıklar, adından da belli olduğu gibi doğuştan gelir. Anne adayının hamileyken aldığı ilaç türleri ve genetik faktörler bebeğe yansımaktadır. Bu tür çıkıklar grup halinde incelenmektedir. Bu çıkık türünde bebeğin ters biçimde olması, anne adayının bünyesinin zayıf olması gibi etmenler de doğuştan çıkıklar arasında yer alır.

Darbeye Bağlı Çıkıklar

Darbeye bağlı çıkıklar, alınan sert darbeler sonrasında gerçekleşir. Doğumsal çıkıklar haricinde düşme, spor yaparken yaralanma, trafik kazası gibi durumlar da çıkığa neden olabilir. Alınan darbenin etkisi ile kemiği bir arada tutmaya yardımcı olan kapsül ve bağlar yırtılabilir. Çıkık, iki kemiğin birbirinden ayrılması sonrasında ağrılı olarak gerçekleşir.

Çıkıkların Belirtileri

  • Şiddetli ağrı
  • İşlev kaybı
  • Bölgede şişlik ve morarma
  • Eklemde deformasyon
  • Hareket zorluğu

Çıkıklar Vücudun Hangi Bölgelerinde Daha Çok Görülür?

Özellikle kalça kısmında görülen çıkıklar doğuştan gelmektedir. Eğer erken teşhis edilerek uygun tedavi yöntemine başlanmazsa, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin gelişimini yavaşlatır. Bebek büyüdükçe ciddi problemlere neden olabilir. En sık rastlanılan çıkık türü, kontakt sporlarda ortaya çıkan çıkıklardır. Parmaklarda, omuz eklemlerinde, ayak bileği eklemlerinde ve dizde oldukça fazla görülen çıkıklar tespit edilerek uygun tedavi yöntemine başlanmalıdır. Eğer bu bölgelerde oluşan çıkıklar tespit edilerek erken tedavi edilmezse, kalıcı hasarlara yol açabilir.

Çıkık Durumunda Ne Yapılmalı?

  • Çıkık şüphesi olan bölge hareket ettirilmemelidir.
  • Hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
  • Bölgeye soğuk kompres uygulanabilir.
  • Kendi kendine çıkığı yerine oturtmaya çalışılmamalıdır.

Çıkık, ciddi bir tıbbi durumdur ve uygun şekilde tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle belirtiler fark edildiğinde hemen bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Omuz Çıkığı Sonrası

Omuz Çıkığı Sonrası

Çene Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Çene Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik Çatlakları Tedavisi

Hamilelik Çatlakları Tedavisi

Yenidoğan Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Yenidoğan Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Kırık Kol Nasıl Anlaşılır?

Kırık Kol Nasıl Anlaşılır?

Güncel

Malleol Kırığı İyileşme Süresi

Malleol Kırığı İyileşme Süresi

Güncel

Karın Çatlaklarının Sebepleri

Karın Çatlaklarının Sebepleri