Kalça Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Kalça Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalça Kemiği Kırığı

Kalça kemiği kırığı, kalça kemiğindeki boyun bölgesinde veya trokanterik bölge olarak adlandırılan boyunun alt kısımlarında meydana gelen kırıklara denir. Kalça kemiği kırıkları daha çok yaşlılarda görülür ve önemli bir sağlık problemi haline gelir.

Kalça Kemiği Kırıkları Nasıl Oluşur?

  • Yaşlılarda genellikle basit düşmeler ile meydana gelir. Diğer kişilerde ise trafik kazaları, yüksek yerlerden düşme veya dengesiz ani düşmeler sonucunda oluşabilir. Banyo gibi kaygan zeminlerde meydana gelen düşmeler de kalça kemiği kırıklarına neden olabilir. Ayrıca yaşlı hastalarda osteoporoz nedeniyle de kalça kemiğinde kırıklar sıkça görülür.
  • Kalça kemiğinde meydana gelen kırıklar genellikle ileri yaş dönemindeki kadınlarda görülmektedir. Bunun nedeni, osteoporozun özellikle menopoz döneminde ve menopoz sonrası kadınlarda sıkça görülmesidir. Osteoporoz hastalığında kemikler çok zayıfladığı için basit düşmeler veya burkulmalar sonrasında bile kalça kemiği kırıkları oluşma ihtimali yüksektir.
  • Yaşlı kişilerde tansiyon dengesizliği, refleks ve kas güçlerinde gözle görülür azalma, baş dönmesi, görme fonksiyonunda azalma gibi sebeplerden dolayı ev kazaları olma ihtimali daha da artmaktadır. Bu ev kazaları sonucunda kalça kemiği kırığı oluşma ihtimali %2 civarındadır.
  • Meydana gelen trafik kazaları sonucunda kol, bacak, bel, boyun yanında kalça kemiği kırıkları da meydana gelebilir.
  • Kalça kemiği kırıklarında, yatağa bağımlı yaşlılarda görülen kalp, damar, tansiyon gibi hastalıkların giderek ağırlaştığı gözlemlenmektedir.

Kalça Kemiği Kırığı Tanısı Nasıl Konulur?

Kalça kemiği kırıldığında kaymış ise hastalığın tanımlanması daha kolay olmaktadır. Bu durumda hastanın hareket fonksiyonları çok kısıtlanır, hatta yürüyemez; yürüyebilse bile hareketi sırasında şiddetli ağrılar çekmek zorunda kalır. Kişinin görüntüsünde de değişme olur. Çünkü kırığın olduğu taraftaki bacak kısalmış ve dışa dönmüş bir görünüm kazanır. Tanıyı koymak için röntgen çekilmesi yeterlidir. Kalça kemiği kırılırken kayma olmamış ise yürümekte hafif aksaklıklar ve daha az şiddetli ağrılar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tanısı daha zor konulur. Bu yüzden bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans gibi yöntemler kullanılarak tanı koyulur çünkü sadece röntgen tanı için yetersiz kalır.

Kalça Kemiği Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalça kemiği kırığı tedavisi uygulanırken amaç, hastanın yatağa bağımlılığını bitirmek ve hastanın yürüme kayıplarını tekrar iyileştirerek eski fonksiyonlarını kazanmasını sağlamaktır. Tedavi için tek çözüm cerrahi operasyondur. İki farklı cerrahi işlem uygulanmaktadır. Birincisi, kırık olan kemik parçalarını uç uca getirip kaynatmak için yapılan cerrahi operasyonlardır. Bu ameliyatlara osteosentez ameliyatlar denir. Bu ameliyatlarda özel vida sistemleri kullanılarak kemikler sabitleştirilir. Diğer bir ameliyat ise protezlerdir. Bu ameliyatlar sadece yaşlı olmayan ve kırık oluştuktan sonra hastaneye hemen başvuran kişilere yapılmaktadır.

Kalça Kemiği Kırıklarından Korunma

Yaşlılarda görülen kemik kırıkları genellikle daha sıktır. Sebebi ise osteoporozdur. Bu nedenle osteoporozun başlamasını ve başlamış ise ilerlemesini önlemek gereklidir. Doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekir. Ayrıca beslenmenize ve egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz. Diğer bir korunma yöntemi ise evde düşmeye zemin oluşturacak faktörleri azaltmaktır. Mesela ortalıkta açık kablo bırakmayınız, halılarınızı sabitlemeye özen gösteriniz, banyo ve benzeri ıslak bölgelerde kaymaz halılar kullanınız ve yürürken dikkat ediniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kemikte Çatlak Tedavisi

Kemikte Çatlak Tedavisi

Kalça Çıkığı Ultrasonu

Kalça Çıkığı Ultrasonu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırık Diş Nasıl Çekilir?

Kırık Diş Nasıl Çekilir?

Femur Boyun Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Femur Boyun Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Doku Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?

Saç Kırıklarına Ne İyi Gelir?

Güncel

El Çatlakları Nedenleri?

El Çatlakları Nedenleri?