Çocuklarda Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Çocuklarda Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kalça Çıkığı

Çocuklarda kalça çıkığı, cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Kız çocuklarında daha fazla görülmektedir. Anne ve babada kalça çıkıklığı sorunu varsa, bebeklerde görülme olasılığı %12'yi bulmaktadır. Hiçbir riski olmayan kişilerde kalça çıkıklığı problemi %1 veya %2'ye inmektedir. Bölgesel olarak da kalça çıkıklığı görülme oranı değişmektedir. Özellikle Ortadoğu ve Türkiye'de, diğer ülkelere nazaran daha fazla kalça çıkıklığına rastlanmaktadır.

Kalça Çıkığının Nedenleri

Çocuklarda kalça çıkığı, çocuğun bakımı ile ilgilenen ebeveynlerin yaptığı hatalardan da kaynaklanabilmektedir. Kalça çıkıklığı riski taşıyan bebekler, hekimler tarafından tespit edilmezse ve aileler bu bebeklere yanlış davranışlarda bulunurlarsa, ileriki zamanlarda sakatlık riski ortaya çıkabilmektedir. Günümüzde en bilinen hata ise kundaklama yöntemidir. Bebekler 9 ay boyunca cenin pozisyonunda kaldıkları için doğduktan sonra kalçalarını ve dizlerini düz hale getirmekte zorlanırlar. Yaklaşık bir yıl içerisinde bebeklerin ayakları açılmaya başlar. Fakat ayakları düzgün olması için aileler bebekleri kundaklarlarsa, kalça için riskli bir durum ortaya çıkmaktadır.

Çocuklarda Kalça Çıkığı Belirtileri

Ebeveynler, bebeğin altını değiştirirken bir ses duyduklarını ifade etmektedirler. Bazı durumlarda da anne ve babalar sadece elleri ile hissedebilmektedirler. Ayrıca, bebeğin altını değiştirirken asimetrik bir durum gözlemleyebiliyorlar. Bu belirtiler, aileleri şüpheye düşürmektedir. Eğer ki anne, bebeğin kalçasında bir problem olduğunu düşünüyorsa mutlaka uzman bir hekim tarafından incelenmelidir. Ülkemizde her yenidoğan bebek, çocuk doktoru ve aile hekimi tarafından muayene edilmektedir. Eğer farklı bir durum söz konusu ise çocuk ortopedistlere yönlendirilmektedir. Ultrasonografik ve sonografik incelemeler ile uzman hekimler tarafından kesin tanı konulmaktadır.

Çocuklarda Kalça Çıkığının Zamanında Tespit Edilememesi Durumunda Ortaya Çıkabilecek Sorunlar

Kalçanın yerinde yeterli gelişim göstermediği durumlarda yaşanan sorunlar ile kalçanın çıkık olduğu durumlarda yaşanan sorunlar birbirinden farklı problemlerdir. Kalça çıkık ise ve tek taraflı ise ciddi bir topallama gözlemlenmektedir. Bu durum, çocuğun ilk yürümeye başladığı zamanlarda dahi ortaya çıkabilmektedir. Eğer ki kalça her iki tarafta da çıkmış ise ağrı şikayetleri erken dönemde de başlamaktadır. Kalça yerinde fakat yeterli derecede gelişim göstermiyorsa, doğru yüklenmemeye bağlı olarak kireçlenme meydana gelebilir. Kireçlenme; kalça çevresinde yetersiz hareket ile 30'lu yaşlarda ciddi ağrıların oluştuğu bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda Kalça Çıkığı Tedavisi

Doğumdan sonra hemen fark edilen kalça çıkıklığı tedavisi daha kolaydır. Erken dönemde teşhis edildikten sonra çocuklara, cihazlama yöntemi ile giyebileceği bazı aparatlar takılmaktadır. Eğer bu yöntem yeterli olmaz ise cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Önleyici Tedbirler

Kalça çıkıklığını önlemek için alınabilecek bazı tedbirler şunlardır:

  • Bebekleri kundaklamaktan kaçınmak.
  • Bebekleri uygun pozisyonda taşımak ve tutmak.
  • Düzenli doktor kontrollerine gitmek.

Bu tedbirler, kalça çıkıklığı riskini azaltmada önemli rol oynamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni