Bebeklerde Makat Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Bebeklerde Makat Çatlağı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Makat Çatlağı

Makat çatlağı, yalnızca bebeklerde değil, her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu durum, oldukça acı verici olup, tuvalet alışkanlıklarını kabusa çevirebilir. Günlük yaşamı ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen bir faktör haline gelebilir. Acı, çok şiddetli olabilir ve makatta yırtılmalara neden olabilir. Birçok kişi bu durumu yaşamasına rağmen, utanma ve çekinme duygusuyla doktora gitmekten kaçınmaktadır. Bebeklerdeki makat çatlağı, genellikle daha hızlı tedavi edilebilir ve ağrı daha az şiddetlidir.

Bebeklerde Makat Çatlağının Nedenleri

Bebeklerde makat çatlağı, çoğunlukla anne sütünden ek gıdaya geçiş dönemlerinde ortaya çıkar. Bağırsakların yeni gıdalarla tanışması sonucu veya beslenme şeklindeki değişiklikler de bu duruma neden olabilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık pek rastlanan bir rahatsızlık değildir. Makat çatlağı her zaman kabızlıkla kendini göstermez; ishalli durumlar ve bebeğin aşırı gaz sancılı ağlamaları da etkili olabilir.Beslenme, her yaşta olduğu gibi bebeklerde de gelişim ve sağlıklı büyüme için en önemli etkendir. Bebeğimizin beslenmesinde lifli gıdalar almasına ve bol bol sıvı tüketmesine dikkat etmeliyiz.

Bebeklerde Makat Çatlağının Belirtileri

  • Tuvalet yaparken ağlama ve huzursuzluk
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Anüs çevresinde kızarıklık ve tahriş
  • Bebeğin bacaklarını karnına çekme hareketi

Bebeklerde Makat Çatlağının Tedavisi

Öncelikle, makat çatlağının nedeni belirlenir. İshal ya da kabızlığa bağlı ise bebeğin beslenme programı yeniden düzenlenir. Doktorun vereceği uygun antibiyotik pomatlar ya da jeller uygulanır. Eğer çatlağın nedeni, dizanteri ise uygun tedavi uygulanır. Bunların dışında sorun, kolikli bir bebeğin aşırı gaz sancılarından dolayı ise gaz giderici çaylar verilebilir. Beslenme ve tedavi tavsiyelerine uyulduğu takdirde, bir hafta gibi kısa bir zamanda sonuç alınabilir.

Bebeklerde Makat Çatlağını Önlemek İçin Alınacak Önlemler

  • Bebeğin beslenme düzenine dikkat edilmelidir.
  • Lifli gıdalar ve bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır.
  • Bebek düzenli olarak kontrol edilmeli ve herhangi bir anormallik fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
  • Bebeğin altı sık sık değiştirilerek hijyen sağlanmalıdır.

Sonuç

Bebeklerde makat çatlağı, zamanında ve uygun tedavi ile kısa sürede iyileşebilir. Bunun yanı sıra, ebeveynlerin dikkatli olması ve bebeklerinin beslenme düzenine özen göstermesi, bu tür rahatsızlıkların önlenmesinde önemli rol oynar. Unutulmamalıdır ki, bebeklerde herhangi bir sağlık sorunu görüldüğünde uzman bir doktora danışmak en doğru adımdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Çatlak Belirtileri ve Tedavisi

Vertebra Kırığı Neden Olur?

Vertebra Kırığı Neden Olur?

Boksör Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Boksör Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Omuz Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kafatası Kırıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kafatası Kırıkları Belirtileri ve Tedavisi